Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Kακή χρήση αντιβιοτικών


Της Ιατρού Αναστασίας Μοσχοβάκη

Η κακή χρήση των αντιβιοτικών συνδέεται με την εμφάνιση νέων στελεχών μικροβίων και την ισχυροποίηση παλαιών στελεχών. Οι κανόνες της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών:


1. Μην παίρνετε εύκολα αντιβιοτικά. Κατά την επίθεση ενός μικροβίου στο οργανισμό κινητοποιούνται μηχανισμοί άμυνας, που περιλαμβάνουν στοιχεία του αίματος, όπως τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αντισώματα, το συμπλήρωμα και τον σπλήνα. Κατά το διάστημα των λοιμώξεων η επιστήμη της ιατρικής  συνιστά ανάπαυση, αποχή ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος, καλή ενυδάτωση με υγρά (μακράν των γευμάτων),  τροφές ελαφρές, μαγειρευμένες χωρίς πολλά λιπαρά και μπαχαρικά. Τα μέτρα αυτά είναι συνήθως επαρκή για την αποδρομή των κοινών λοιμώξεων.

2. Μην επιλέγετε ιατρό με βάση την ευκολία που χορηγεί αντιβίωση. Σύμφωνα με μελέτες ένα μεγάλο μέρος των ασθενών με πυρετό πηγαίνουν στον ιατρό για να τους χορηγηθεί αντιβιοτικό, ένα δε σημαντικό μέρος από αυτούς αλλάζει ιατρό εάν δεν τους χορηγήσει αντιβιοτικά. Αυτό είναι κακή πρακτική.

3. Μην παίρνετε μόνοι σας αντιβιοτικά βάσει παλαιών συνταγών και μην αυτοσχεδιάζετε σε θέματα διάρκειας θεραπείας ή δοσολογίας. Οι συνήθειες αυτές συνδέονται με υψηλότατο κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικών μεταλλάξεων.
Μόνο ο σοβαρός ιατρός μπορεί να καθορίσει μετά από σωστή εξέταση το είδος, την δοσολογία και την διάρκεια θεραπείας.

4. Ορισμένα άτομα κατά την διάρκεια της αντιβίωσης πρέπει να λάβουν ορισμένα συμπληρώματα προστασίας έναντι παρενεργειών (πχ.προβιοτικά).


Η κα. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός, Ειδική Παθολόγος

πηγη: capitalhealth.gr
Stumble Upon Toolbar